Gunnila Bernadotte – Kungliga familjens grand old lady

gunnilaMin dåvarande hustru och jag sade, att den enda ladyn vi känner är Gunnila Bussler.” Citatet är Carl Johan Bernadottes, som efter att ha blivit änkling 1987, på nytt gifte om sig med just denna lady. Numera är hon den kungliga familjens äldsta medlem.

Grevinnan Gunnila Märta Louise Wachtmeister af Johannishus föddes i maj 1923 som enda dotter till greveparet på Tistad slott utanför Nyköping: Nils och Märta, sistnämnda kallad ”Hörke” (född De Geer af Leufsta). Uppväxten präglades av tryggheten på det sörmländska godset, en känsla som även spred sig utanför familjekretsen.

På en båtresa mellan New York och Göteborg 1928 lärde Gunnilas föräldrar känna Greta Garbo, en vänskap som kom att vara i många år. Tistad slott blev under Garbos vistelser i Sverige en fast punkt – hon ska till och med vid något tillfälle ha önskat tillhöra familjen. Tilltalet mellan Greta Garbo och familjen Wachtmeister på Tistad var även det familjärt, Gunnila kallades exempelvis både av sina bröder och av Garbo själv för ”Lasse”. 1426284_10205500676661968_5745927723726901025_nPå 1930-talet skrev Greta till en av bröderna: ”Hälsa Lasse och säg henne att hon gjorde mig så glad med att skriva ett brev till mig. Hon ser ut som en stor dam. Kan ni inte hindra henne från att växa så fort.

Nils, Hörke och deras barn hade ett stort umgänge. Ian Wachtmeister, senare partiledare för Ny Demokrati, är kusin med Gunnila och minns med värme somrarna på Tistad. Påsken 1930, då Gunnila var sju år, besökte dåvarande prins Carl Johan, som var jämnårig med en av bröderna, slottet. Över ett halvt sekel senare, då han och Gunnila var gifta, upptäckte Carl Johan sitt namn i gästboken för detta år.

Bara nitton år gammal, 1942, gifte sig Gunnila Wachtmeister i Bärbo med den fem år äldre direktören Carl-Herman Bussler. Carl-Herman hade i yrket sitt huvudsäte i Stockholm men med sina favoritsysselsättningar, jakt och fiske, passade han utmärkt in i den lantadelsfamilj han gift in sig i. Paret fick tre barn: Louise (1943), Madeleine (1948) och Fred (1951).

Paret Bussler tillhörde, kan man väl säga, Sveriges sociala societet, med både vänskaps- och släktkontakter i de flesta av landets adelsfamiljer. Men utöver jaktmiddagar och slottsferier fanns också ett socialt engagemang. 1945 deltog Carl-Herman i Folke Bernadottes räddningsaktion som med vita bussar hjälpte människor ur tyska koncentrationsläger.

Gunnila och Carl-Herman fick nästan 40 år tillsammans. 1981 avled han i Nyköping, 63 år gammal. Gunnila Bussler kom dock inte att leva ett tillbakadraget liv som änka. Sedan en tid arbetade hon för Engelskt Silver och kom så småningom där att bli uppvaktad av en annan nybliven änkling. Carl Johan Bernadotte, greve af Wisborg.

kungen-65-089_172738370-1Då och då kom han förbi och låtsades gå ut med hunden, mindes Gunnila för Svensk Damtidning i samband med parets tjugoåriga bröllopsdag 2008. Hösten 1988 gifte de sig i Svenska kyrkan i Köpenhamn, med drottning Ingrid av Danmark som bröllopsarrangör. ”Det var full gala och alla hade verkligen jätteroligt”, berättade Carl Johan.

Det grevliga paret kom under alla år som gifta att bo på Hallandsåsen utanför Båstad, men åkte vid varje kunglig släktsammankomst upp till Stockholm. Efter bröllopet med Gunnila Bussler fick Carl Johan Bernadotte även en närmare relation med sin syster drottning Ingrid av Danmark, och därigenom den danska kungafamiljen, eftersom Drottningen var mycket förtjust i Gunnila.

brllopet-086_94439250Även efter Carl Johans bortgång i maj 2012, efter drygt 23 års äktenskap, är Gunnila en given gäst i kungliga sammanhang, nu senast på prinsessan Leonores dop. Sedan prinsessan Lilians bortgång i fjol är dessutom Gunnila Bernadotte Kungliga familjens äldsta medlem. Grevinna af Wisborg i all ära, men positionen som den kungliga familjens grand old lady slår högre.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.