Prinsessan Kristine Bernadotte död

Tisdagen den 4 november avled prins Carl Bernadottes änka, prinsessan Kristine Bernadotte, 82 år gammal.

kristine-120_117085819Kristine Rivelsrud föddes i sydnorska Eidsfoss den 22 april 1932 som dotter till gruvarbetaren Johan Rivelsrud (1907-86) och hans hustru Elna (1908-64).

På 1960-talet blev hon prins Carl Bernadottes sekreterare. Prinsen var son till den svenske kungen Gustaf V:s bror prins Carl och hans hustru prinsessan Ingeborg. Vid sitt första giftermål förlorade Carl sin prinstitel, men fick snart en adelstitel av sin svåger, kung Leopold III av Belgien, vilket gav honom rätt att kalla sig ”Prins Bernadotte”.

Kristine kom att bli Bernadottes tredje hustru den 8 juni 1978 i Rabat, Marocko, där vigseln ägde rum. 25 ytterligare år fick de tillsammans, framförallt tillbringade på den spanska solkusten, innan prins Carl Bernadotte gick bort 2003.

Prins Carls släktskap med den norska kungafamiljen (han var morbror till kung Harald V), gjorde att prinsparet var gärna sedda gäster hos just den norska kungafamiljen. Kristine stod även efter makens död nära kung Harald och hans familj och var exempelvis med vid familjens julfirande varje år. Även vid mer officiella tillställningar var prinsessan Kristine Bernadotte med, som vid kung Haralds 70-årsfirande 2007 och vid prinsessan Ragnhilds begravning 2012. Trots att Kristine i praktiken var medlem av den svenska Kungliga familjen var hon inte en av gästerna på något av de svenska prinsessbröllopen.

Begravningen kommer troligen att äga rum i Drottningholms slottskapell.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.