Prinsessan Margaretha 80 år

I dag fyller Kungens äldsta syster prinsessan Margaretha, fru Ambler, 80 år.

Prinsessan Margaretha 80 årEfter femtio år i England är den äldsta av Hagaprinsessorna, född 1934 på Haga slott som äldsta dotter till arvprinsparet Gustaf Adolf och Sibylla, relativt anonym för svenskarna. Annat var det i mitten av förra seklet – intresset kring henne var skyhögt från allmänheten, och damtidningarna hade följaktligen stenkoll på alla hennes tänkbara äktenskapskandidater. När prinsessan så mötte kärleken i den brittiske aristokraten Robin Douglas-Home på 1950-talet blev hon även föremål för den engelska pressens fokus. Perioden har beskrivits som oerhört turbulent och relationen med Douglas-Home tog slut, till familjens lättnad. Det varma förhållandet till England kvarstod däremot.

När prinsessan Margaretha bara var tolv år dog hennes far, något som drabbade den äldsta i syskonskaran särskilt intensivt. ”Oändligt känslig”, beskrev barnsköterskan henne. Margaretha skickades delvis därför iväg en tid till sin faster drottning Ingrid i Danmark, en vistelse som uppges ha gjort henne mycket gott. Drottning Ingrid, själv dotter till en brittisk prinsessa, höll det engelska arvet i familjen mycket levande med tea times och så vidare, så helt obekant var inte Margaretha med sederna när hon började bli en frekvent gäst i landet på 1950-talet.

Via gemensamma vänner i London träffade hon på hösten 1963 den tio år äldre firmaägaren John Ambler och därefter gick det snabbt. Förlovningen eklaterades i februari 1964 och fyra månader senare stod bröllopet i Gärdslösa kyrka på Öland. Ambler-barnenDe tre barnen Sybilla (1965), Edward (1966) och James (1969) rapporterade veckopressen om i fylliga bildreportage, men på 1970-talet blev familjen Ambler mer sällsynta i media. Pressen började, förmodligen i brist på annat, spekulera i en förestående skilsmässa mellan Margaretha och John, och den senare fick gå ut och dementera.

Familjen levde fram till 1994 i herrgården Chippinghurst Manor i Oxfordshire med köksa, husa och barnjungfru. Prinsessan kallades uteslutande, berättade städerskan för Expressen: ”Her Highness” och sades uppskatta vardagliga ting såsom matlagning och att sköta om växthuset.

1994 gick John Amblers åkeriföretag i konkurs och paret tvingades flytta från ”the manor”. Om John sades att  han flyttat in till en pub i grannbyn Woodstock för att slippa vara med om flyttningen och Margaretha fick därför klara av det hela själv. Numera bor hon i det så kallade Tulip cottage i Chipping Norton, Oxfordshire och är änka sedan sex år.

Ett representativt uppdrag hade hon från drottning Louises död 1965 ända till 2007, och det var att inviga Svenska kyrkans årliga julbasar i London. När den gamle kyrkoherden gick i pension slutade så prinsessan med det. Nu lever hon ett tillbakadraget liv och syns enbart i svenska offentligheten vid större släktsammankomster. Till Sverige vill hon inte flytta tillbaka. ”Jag har ju mina barnbarn här i England”, har hon sagt till Svensk Damtidning. Dessa är sex till antalet, mellan 15 och tio år gamla – två av dem bor noga räknat i München och är av den tyska friherresläkten von Dincklage.

Det är fint här ute”, berättade prinsessan Margaretha om sin hemort för Expressen förra året.  ”London är inte riktiga England längre. Det var underbart på den gamla tiden, men nu är det helt annorlunda”, Chansen är alltså stor att prinsessan bor kvar i sitt Tulip cottage ett bra tag till. Och någon intervju med svenska tidningar, det blir det aldrig.

Annons