Åttio år mellan prinsessdopen

Det lär, och har redan hunnit skrivas, spaltmeter om prinsessan Leonores dop. Jag tänker istället fokusera på en av dagens kungliga dopgäster – prinsessan Margaretha – som själv döptes för nära åttio år sedan.

margaretha dop 35I januari 1935 (om ett halvår kan vi säga att det är åttio år sedan) döptes arvprinsparet Gustaf Adolfs och prinsessan Sibyllas förstfödda dotter, den nära tre månader gamla prinsessan Margaretha Désirée Victoria. Hon bar under ceremonin den dopklänning, som första gången användes på sin fars dop 1906 ; hon var själv den sjätte bäraren. Klänningen såg vi idag på prinsessan Madeleines dotter. Enligt Göran Alm tillkom under prinsessan Margarethas dop ”en cape med mössa av crèmefärgad sidensatin” och i fodret till denna har sedan alla dopbarns namn sedan dess broderats in – den senaste i raden blir nu prinsessan Leonore. I samband med prinsessdopet 1935 skedde också den första fyragenerationers-bilden på nära 28 år, med farfars far Gustaf V, farfar kronprins Gustaf (VI) Adolf, far prins Gustaf Adolf och så lilla Margaretha.

047Vid tre års ålder var den lilla prinsessan med när hennes lillasyster, prinsessan Birgitta, döptes. Det är alltså inget nytt att ta med små prinsessor vid sådana här tillfällen, något som vi även såg tidigare i dag, i och med prinsessan Estelles närvaro.

Prinsessan Margaretha var med när hennes resterande syskon döptes, och även därefter har hon synts vid samtliga kungabarns dop – och på senare år de vid de två småprinsessornas ceremonier. Det gör att den i England bosatta prinsessan är den svenska kunglighet i livet som har bevistat flest kungliga dop i Sverige: med sitt eget räknat är dagens hennes tionde. En riktig dopveteran, således.

Skärmdump: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.