Nationaldagen 2014

0461För tredje gången på sju år tillbringade jag Nationaldagen i Stockholm; en dag som präglades av det kungliga öppnandet av Slottet, prinsessbarn och hotande regnväder.

Nästan ohanterligt tidigt var jag i huvudstaden och fördrev tiden med att dricka kaffe, vandra omkring planlöst samt dricka ännu mer kaffe.019 - Kopia Framåt åtta-draget tröttnade jag  på det och började vandra mot Slottet, där prinsessan Madeleine och hennes man två timmar senare skulle öppna portarna till slottets södra valv för allmänheten. På Riksplan vid riksdagshuset visade det sig att riksdagens talman Per Westerberg (M) höll sitt nationaldagsanförande vid den så kallade Flaggceremonin. Hans tal var lågmält framfört, men budskapet var tydligt: även om vi i år kan vara stolta över en 200 år lång tids fredsperiod, är det berättigat med självkritik; ”i tider av konflikter i vår absoluta närhet har de ställningstaganden som gjorts många gånger varit mycket vanskliga”.  Vidare sade han:

– Just vår fortsatta strävan för öppenhet, frihet och respekt för mänskliga rättigheter är grundläggande värden att påminnas om en dag som denna.

Vid Slottsbacken började det strax efter åtta samlas en liten skara människor som ville få en bra plats inför det omskrivna prinsessparets ankomst, och som  i vanlig ordning blev förbigångna av fotografer med samma ambition.  Ett par minuter efter tio dök de kungliga slutligen upp: 048 - KopiaPrinsessan Madeleine, Christopher O’Neill och inte så oväntat deras dotter prinsessan Leonore, hon liksom mamman klädd i Sverigedräkt.

– Åh, vad underbart att se att så många här idag! Jag och Christopher och Leonore skulle gärna vilja önska er alla hjärtligt välkomna till Öppet slott och vi önskar er alla en underbar nationaldag, sa prinsessan innan hon, dottern och maken skyndade in mot inre borggården med ett imponerande stort följe efter sig. Till skillnad mot för ett par år sedan, hängde inte jag med in dit utan tillbringade istället dagen på Stockholms stadsmuseum och på Djurgården med Sofia. Det var betydligt lugnare.

Framåt kvällen försökte vi positionera oss på lämplig plats för att se den kungliga kortegen på väg till Skansen – tre poliser tillfrågades av oss om den exakta kortegevägen, samtliga kom med olika svar – innan vi kände oss nöjda med vår plats. Nytt för i år, kunde man konstatera, var att prinsessan Madeleine för första gången kunde bära hätta till sin Sverigedräkt, något som tillkommer gifta kvinnor. Det var väl också en nyhet detta året med tre vagnar för kungafamiljen istället för två: en för kungaparet, en för kronprinsessfamiljen och en för prinsessan Madeleine och hennes man.

Se ett videoklipp och fler bilder nedan!

043 - Kopia044 - Kopia045 - Kopia047 - Kopia069 - Kopia073077

Läs mer: Nationaldagen 2011

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.