Prins Edward 50 år

233I dag måndag fyller drottning Elizabeths yngste son, Earlen av Wessex, 50 år.

Earlen av Wessex, född Prins Edward, börjar numera bli ett känt ansikte här i Sverige. Under både kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines respektive bröllop var det han och hustrun, grevinnan Sophie, som representerade det brittiska kungahuset. Överhuvudtaget är det just detta grevliga par som oftast skickas iväg på kungliga sammankomster ”nere på kontinenten” – vilket gör att de förmodligen har långt bättre relationer med sina europeiska kollegor än någon annan i det brittiska kungahuset.

Egentligen var det tänkt att Edward skulle bli en långt mer civil person än vad som nu är fallet. På 1980-talet inledde han en karriär inom det marina, men insåg att ett liv i det militära inte låg för honom. Detta föranledde naturligtvis raljanta kommentarer i den brittiska pressen (”Man kan göra en prins av en groda, men inte en militär av en prins”).

Prins Edward försökte därefter sig på en karriär som producent av bland annat dokumentärfilmer om den kungliga familjen, med varierande resultat. Utnyttjade han inte bara sin kungliga ställning, frågade sig pressen. Sedan 2002 ägnar han sig i stort sett enbart av representation. Det är lugnast så.

235Redan i mitten av 1990-talet träffade han pr-kvinnan Sophie Rhys-Jones, som han 1999 både förlovade och gifte sig med. Bröllopet stod i St George’s Chapel på slottet Windsor och var väl något av ett statement – det var betydligt mindre storslaget än syskonens bröllopsceremonier. 2003 fick det grevliga paret en dotter och 2007 en son.

Jag kallade dem för grevligt par, ja. De brittiska titlarna är många, så när drottning Elizabeth i samband med sonens bröllop 1999 utlyste att hans titel skulle bli Earl av Wessex – tvärtemot det av många förmodade hertigdömet – var det nog flera som förvånat höjde på ögonbrynen. Titeln är uråldrig – på svenska kan det möjligen översättas till Jarl (begreppen har åtminstone samma härkomst). I dag är det kanske mer adekvat att likställa titeln Earl med en grevlig titel – Edwards fru tituleras exempelvis ”Countess”.

Det har sagts att Edward vid sin pappas bortgång kommer att bli Hertig av Edinburgh. Under tiden kan Earlen, hans hustru och de två barnen Lady Louise Windsor och James, Viscount Severn, leva ett privat liv i skuggan av sina prinsliga och hertigliga släktingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.