Leonore – Prinsessa med historisk anknytning

leonoreTidigare i dag meddelande Kungen genom en konselj vilka namn och titlar prinsessan Madeleines dotter får. Prinsessan Madeleines dotter blir Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Leonore Lilian Maria, Hertiginna av Gotland. Väl förankrat i historien.

leonore kungaparetVad gäller tilltalsnamnet: Leonore, förs naturligt tankarna till drottning Ulrika Eleonora (d.y), svensk regerande drottning under drygt ett år (1718-20), innan hon lämnade över tronen till sin make Fredrik av Hessen. Dennas mor i sin tur hette även hon Ulrika Eleonora och var innan sitt bröllop med Karl XI 1680 född prinsessa av Danmark. Farmodern i sin tur var dominanta Hedvig Eleonora av Holstein Gottorp, genom äktenskap 1654 med Karl X Gustav även svensk drottning – efter hans död fick hon dessutom sitta i sonens förmyndarregering. Med svärdottern Ulrika Eleonora (d.ä) kom hon inte överrens men till den förut nämnda Ulrika Eleonora (d.y) samt till dennas äldre bror Karl XII var hon däremot ett stort stöd.

leonore konseljDet andra namnet till den nyfödda prinsessan är Lilian, vilket naturligtvis kommer från prins Bertils änka, avliden 2013.  Hon stod prinsessan Madeleine och hennes syskon mycket nära.

Det tredje namnet, Maria, är ett släktnamn på pappan, Christopher O’Neills  sida. Barnets farmor, heter exempelvis Eva Maria.

oscar bernadotteNär det kommer till prinsessan Leonores hertigdöme – Gotland – kan det sägas att det har en stark historisk koppling till ätten Bernadotte. Gustaf V:s äldste bror prins Oscar erhöll i samband med sin födsel 1859 hertigdömet Gotland, en titel han behöll fram till sitt giftermål med icke-kungliga Ebba Munck af Fulkila (1858-1946), då han istället blev Greve af Wisborg (en gotländsk borgruin – idag bär otaliga ättlingar till morganatiskt gifta prinsar denna titel).  I äktenskapet med Ebba föddes fem barn, däribland den internationellt kände Folke Bernadotte. Greve Oscar Bernadotte, som ägnade stor del av sitt liv åt väckelserörelsen, avled 1953, 93 år gammal.

En annan Bernadotte-koppling till ön, är Villa Fridhem, belägen söder om Visby. Här bodde Oscar I:s och drottning Josefinas enda dotter prinsessan Eugénie  om somrarna, då klimatet på Gotland ansågs gynnsamt för hennes dåliga hälsa. Fridhem testamenterades sedermera till nämnde Oscar Bernadotte. Prinsessan Eugénie lade även grunden till ett sjukhem i Visby.

Foto: Prinsessan Madeleine/Kungahuset.se, SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.