Flera frågetecken kring nyfödda prinsessan

280 - KopiaSvenska medier har i dag präglats av nyheten om prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills nyfödda dotter. Men om barnet kommer att ingå i tronföljden vet man ännu inte – uppenbarligen inte ens hovet.

DN hävdade i morse att Madeleines ”dotter […] blir tills vidare amerikansk medborgare och kan därmed inte ärva den svenska tronen”,  ett påstående som är felaktigt, då Successionsordningen inte tar upp något om medborgarskap. Det som anges i Successionsordningen är att ”sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten.” Inget om medborgarskap, alltså. Dessvärre hoppade hovets tillförordnade informationschef, Annika Sönnerberg, på det tåget. Den nyföddas medborgarskap ”är ännu inte klarlagt”, deklarerade hon.

305Tronföljdsfrågan har som synes givit upphov till viss förvirring, men få ”hovexperter”, självutnämnda eller inte, tvivlar på att prinsessdottern själv kommer att få titeln prinsessa – det har dessutom antytts från hovets advokat.

I slutändan är det naturligtvis Kungen som beslutar över titelfrågan, men det hade kanske inte skadat om hovet, och då i synnerhet pressavdelningen, i någon utsträckning var invigd i frågan. Det finns ju trots allt ett visst allmänintresse, vilket tycks ha gått Hovstaterna förbi.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.