Storbritannien har fått en tronföljare

Hertigparet av Cambridge har på måndagseftermiddagen fått en son, som alltså hamnar på plats nummer tre i tronföljden efter sin farfar och far.

william-jsjs_145512722Hans Kunglig Höghet Prins [namn] av Cambridge: så blir titeln för Hertigparets av Cambridge förstfödde. Prinsen föddes 17.30 den 22 juli på St. Mary’s Hospital i London och väger 3798 gram. Barnets pappa var med vid förlossningen.

– Vi kunde inte vara lyckligare, sa den nyblivne fadern enligt AFP. Citatet har vid det här laget blivit till rubriker världen över.

På måndagseftermiddagen ankom drottning Elizabeth – farfars mor till den nyfödde – med bil till Buckingham Palace för att kunna motta nyheten om sin sonsonsons födsel. Hon har sedan tidigare två barnbarns barn, men naturligtvis är det här något alldeles särskilt när det rör sig om en direkt tronföljare i fjärde ledet. Senast det hände i Storbritannien var i juni 1894, då prins Edward av York (senare Edward VIII) föddes. Regent vid denna tid var hans farfars mor drottning Victoria.

Trots mycket hög värme i London – det har talats om sommarens varmaste dag – stod mängder av människor utanför såväl Buckingham Palace som St. Mary’s Hospital i väntan på ett besked. Flera timmar efter att barnet kommit till världen, kunde slutligen en så kallad ”town crier” kungöra att en prins var född. Vid det laget var Drottningen, övrig familj och premiärminister Cameron informerade sedan länge.

Prinsen av Wales, nu farfar för första gången, var tidigare under måndagen på officiellt besök i York, på the National Railway Museum. Här mötte han reportrar och nyfikna åskådare som naturligtvis frågade om nyheter från London. Det hade han inga, hävdade han.

wales_145492897

– Jag vet lika lite som ni, sa den blivande farfadern.

När prinsen av Cambridges födelse var offentliggjord kunde prins Charles säga desto mer. I ett pressmeddelande som släpptes på måndagskvällen uttalade han sig om sitt barnbarn.

– Både min hustru och jag är överlyckliga över mitt första barnbarns ankomst. Det är ett mycket speciellt ögonblick för William och Catherine och vi är så glada för dem nu när de fått en liten pojke.

– Att få barnbarn är en unik händelse i allas liv, precis som oräkneliga människor berättat för mig de senaste månaderna, så jag är enormt stolt och glad över att vara farfar för första gången och vi ser mycket fram emot att få träffa barnet inom en snar framtid.

Det svenska kronprinsessparet låter, enligt Aftonbladet, via Hovets presstjänst hälsa att de ”gläds mycket med William och Kate”.

På  tisdagskvällen kom föräldrarna ut från sjukhuset med sin son.

– Det är en stor pojke, han är tung. Vi jobbar fortfarande på namnet, så det blir så fort som möjligt, sa prins William. Hertiginnan av Cambridge:

– Det är mycket omtumlande, en väldigt speciell tid. Alla föräldrar vet antagligen hur det här känns.

Väldigt speciellt, fyllde William i. ”Lyckligtvis ser det ut som han har mer hår än jag”, skämtade han vidare.

Uppdaterat den 23 juli 2013. Foto: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.