Kung Albert av Belgien har abdikerat

Drottningen av Nederländerna, Påven, Emiren av Qatar och nu Kungen av Belgien, som i dag blev den fjärde monarken under 2013 att abdikera. Kungen har under sina tjugo år på tronen bidragit till ett enat Belgien.

tre belgienEmellanåt kan man inbilla sig att nationsgränserna är, om inte av naturen givna, så åtminstone mer eller mindre självklarheter. Så är det naturligtvis inte, och Belgien allra minst. Språkliga, kulturella och sociala skillnader har splittrat den relativt unga nationen och som i få andra europeiska monarkier har regenten varit det sammanhållande kittet i landet. Kung Baudouin, som regerade i Belgien från 1951 till sin död 1993, var mycket skicklig på att hantera sin roll som enande faktor. Även hans yngre bror Albert, som tog över efter Baudouin 1993, har visat sig vara ytterst kompetent på den punkten. Trots vissa skriverier om privatlivet, har han och hustrun, drottning Paola, utgjort ett välfungerande team och åtnjuter såväl internationellt som i Europa, stor respekt.

I julas höll kung Albert, apropå att överbrygga skillnader, ett tal, som från vissa håll ansågs vara mycket kontroversiellt. Jultalet kunde ses som såväl en varning till belgiska separatiströrelser som en höjande hand gentemot det allt mer främlingsfientliga Europa. Hotet är, sade den avgående kungen, populister. De ”försöker hitta syndabockar för krisen: det kan handla om utlänningar eller landsmän från en annan del av nationen.

”I dessa oroliga tider vi lever i, ska vi förbli vaksamma och se igenom populistiska argument.”

Efter tjugo år på tronen abdikerade alltså kung Albert II på söndagen. Kanske kommer han främst bli ihågkommen för sin diplomatiska roll under den ett och ett halvt år långa period 2010-11 som inte Belgien hade någon regering. Kungen är dock hoppfull om landets framtid. I sitt tal som han höll strax innan han skrev under sin avskedsansökan, sade han att nationen måste behålla sin ”källa till inspiration” för Europa.

philippe belgienÄldste sonen till kung Albert; Hertigen av Brabant, som från och med i dag tituleras ”Hans Majestät Kungen” (medan faderns titel numera är ”Hans Majestät Kung Albert II av Belgien”) är 53 år och sedan 1999 gift med tillika belgiska Mathilde d’Udekem d’Acoz, 40, med vilken han har fyra barn. Den äldsta, elvaåriga Elisabeth, blev idag i egenskap av tronföljerska, Hertiginna av Brabant.

Philippe, som den nye kungen heter, är utbildad stridspilot och har även läst statsvetenskap vid Stanford University i Kalifornien.

Det återstår nu att se om kung Philippe och hans drottning Mathilde kan lyckas axla rollen som enande krafter i Belgien samtidigt som de är reducerade till konstitutionella symboler utan egentlig politisk makt. Vi kan ju vara försiktigt förhoppningsfulla…

Faksimil: Deredactie.be (för att läsa bildtexterna: markera bilderna med pilen)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.