Prinsessan Désirée 75 år

desiree75På söndagen fyllde prinsessan Désirée 75 år.

Kungens näst yngsta syster har alltsedan sitt giftermål med friherre Niclas Silfverschiöld, levt ett relativt tillbakadraget liv på västgötska Koberg.

– Jag betraktar mig numera endast som mor och maka här på Koberg och fäster ingen större vikt vid mitt prinsesskap. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap, sade hon efter bröllopet.

Men helt utanför rampljuset har hon inte levt, prinsessan Désirée. 1980 agerade hon stand in för en sjuk drottning Silvia på Nobelfesten, och 2000 hälsade hon kejsarparet av Japan välkomna på Arlanda med anledning av det japanska statsbesöket i Sverige. Dessutom har hon deltagit vid invigningar av olika slag i hemtrakterna, bland annat på Läckö slott och i Stora Levene.

Prinsessan Désirée har alltid sagts vara den mest drottninglika av systrarna. Hennes och syskonens barnsköterska, Ingrid Björnberg (först av Désirée kallad Nenne, därför att hon i prinsessans tycke sade ”nej, nej” allt för ofta), skrev om den tredje Hagaprinsessan:

Désirée var som sagan själv, full av fantasier och funderingar, drömmande, humoristisk och lekfull. […]  På något sätt tyckte man att Désirée stod med ena foten i en värld bortom den vanliga, dit ingen annan hade tillträde.

desiree gift

Men även  det lekfullaste barn blir vuxen, och när prinsessan Désirée blev äldre, utbildade hon sig till förskolelärarinna på Socialpedagogiska seminariet. Hon läste även ett par år på Konstfack. Och som med alla unga kungligheter, spekulerades det om vem hon skulle gifta sig med. Dåvarande kronprins Konstantin av Grekland nämndes som en tänkvärd kandidat, inte minst från hans egen mor. Men då hade prinsessan redan hittat kärleken i greve Greger Lewenhaupt från Gäddeholm herrgård, en relation som fick ett abrupt slut 1960, då Greger omkom i en skidolycka.

Genom sin väninna Irma Lundström, gift Silfverschiöld, lärde Désirée känna friherre Niclas Silfverschiöld från Koberg slott utanför Trollhättan. Kärlek växte successivt fram och i december 1963 ägde förlovningen rum. På fråga om hur länge de vetat att de skulle förlova sig, svarade prinsessans fästman torrt: ”Inte så länge som pressen vetat det, i alla fall.

Vigseln ägde rum i Storkyrkan i Stockholm den 5 juni 1964. Året därpå föddes sonen Carl, som i dag har hand om Kobergs ägor. Han följdes av Christina, gift de Geer (1966), och Hélène (1968).

Nu, så här nästan femtio år senare, är prinsessan Désirée både farmor och mormor till fyra barnbarn. ”Det känns som ett enda stort privilegium att ha barnbarn” har den barnkära prinsessan berättat för Svensk Damtidning. Sondottern Anna Margareta, nu sex år, döptes dessutom på Koberg.

Hur firas då 75-årsdagen? Prinsessan Désirée uttalade sig i Svensk Damtidning:

– Prinsessan Madeleine gifter sig ju bara några dagar efter min födelsedag, så vi kan ju inte gärna fara iväg.

Skärmdump: SVT

Läs mer: Prinsessans Margaretha 75, Prinsessan Birgitta 75

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.