Greve Christian af Rosenborg begravd

I förmiddags ägde begravningen rum för drottning Margrethes kusin, greve Christian af Rosenborg. 

christian anne dorteHan föddes 1942 som prins av Danmark, den i tisdags bortgångne greve Christian af Rosenborg – som yngste son i en syskonskara på tre till prins Knud av Danmark och hans tillika danska hustru prinsessan Caroline Mathilde. Att han fick tilltalsnamnet Christian markerade slutet på den redan innan frostiga relationen mellan fadern och dennes äldre brors, kronprins Frederiks, relation. Christian är ett kunganamn och i ett läge då kronprinsparet Frederik och Ingrid endast hade tre döttrar, var namnvalet inte populärt. Det faktum att tronföljdslagen ändrades 1953 så att även kvinnor kunde ärva tronen, förbättrade inte läget. Prins Knud och hans söner hamnade nu långt ned i tronföljdsordningen, från att ha varit placerade längst upp.

1971 gjorde prins Christian som sin äldre bror Ingolf gjort två år tidigare och gifte sig med en enskild mans dotter; Anne Dorte Nielsen (född 1947). I samband med giftermålet förlorade han sin plats i tronföljden och sin kungliga titel, och blev Greve af Rosenborg.

Efter att greve Christians far gått bort 1976, återupptog Christian och hans syskon successivt kontakten med drottning Margrethe och hennes familj. Förhållandet familjerna emellan blev aldrig varm, men i alla fall korrekt. Greveparet Christian och Anne Dorte har därefter synts vid flera kungliga evenemang även på senare år, så som kronprins Frederiks bröllop med Mary Donaldson 2004 och drottning Margrethes 70-årsfirande 2010.

christian begravning1Det var därför fint att se både drottning Margrethe och systern prinsessan Benedikte anlända till kusinens begravning tidigare under onsdagen. Platsen för familjens sista adjö ägde rum i Lyngby kyrka alldeles vid Sorgenfri slott, där greven vuxit upp och även tillbringat sin sista tid i livet. Från kungafamiljen kom även prins Henrik och prinsessan Marie. Grevens egen familj var rikt representerad av både barn och barnbarn. De tre döttrarna stöttade sin mor grevinnan Anne Dorte, som var med vid ceremonin trots allvarlig sjukdom.

Vidare närvarade grevens bror Ingolf med hustru Sussie, och från Norge kom prinsessan Astrid. Greve Christians syster prinsessan Elisabeth, verkar inte ha varit med: det har sagts att hon är sjuklig.

Greve Christian af Rosenborg, född den 22 oktober 1942, avled tisdagen den 21 maj 2013, efter en längre tids sjukdom. Han efterlämnar hustrun Anne Dorte, 65, döttrarna Josephine, 40, Camille, 40 och Feodora, 38 med respektive, samt sju barnbarn.

Skärmdump: TV2.dk och BT.dk (Markera bilderna för att läsa bildtexterna. Se fler bilder här)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.