Kronprinsessan Victoria hamrade på Läckö

1373

Efter sex år fick så kronprinsessan Victoria se resultatet av sin 30-årsgåva från Västra Götalands län: Naturum Victoriahuset. Tillsammans med prins Daniel slog hon i de sista spikarna.

Det var ett omfattande program för Kronprinsessparet vid Läckö slott på torsdagen. Vid 11.30-tiden skulle de in på borggården för att se diverse uppträdanden, bland annat av Robert Wells som många gånger tidigare har spelat på platsen med sitt Rhapsody in Rock. Även en smygtitt på årets slottsutställning stod på schemat; i år var det ett urval av naturfotografen Mattias Klums bilder. Klum var även han på plats.

1341Läget för barockslottet, som ligger uppe på en kulle omgärdat av Vänern, inbjöd inte precis till någon nämnvärd vårvärme, och undertecknad, som uppenbarligen inte är så bra på att frysa diskret, blev av en kvinna som rest ända från Danmark, rådd att dansa på stället för att hålla värmen.  Tja, varför inte; musikkåren var ju på plats och spelade (bland annat Sommarpratarna-melodin ”Sommar, sommar, sommar”, vilket väl i sammanhanget får betraktas som en ironi).

Hur som helst, kronprinsessan Victoria anlände på ganska exakt utsatt tid i lila kappa tillsammans med sin make, som hade samma utsyrsel som den på Victorias namnsdag för ett par år sen. Trots enormt mycket folk, tror jag de flesta fick bra bilder på paret – de är båda duktiga på att ta sig tid med människor, i synnerhet med de allra yngsta.

1356Under tiden kungligheterna och stora delar av publiken tog del av programmet på borggården, passade jag på att ta mig ner till Naturum Victoriahuset, kronprinsessans 30-årsgåva från Västra Götalands län. I väntan på att även Victoria och Daniel skulle ta sig hit började jag prata med en person, som genom åren hade gått på en rad olika kungliga event vid Läckö. Det första ägde rum för trettio år sedan.

– Madeleine var med, hon var bara några år då. Det regnade och åskade, det var förfärligt.

Efter en stund kom kronprinsessparet ner till Victoriahuset, där de skulle slå i de sista spikarna till byggnaden, som kommer att tjäna som bland annat utställningsplats, hotell, konferensanläggning och restaurang. Kronprinsessan Victoria:

Innan min käre man fattar hammaren och slår allt för hårt och för snett, så vill jag bara uttrycka min stora glädje att få vara här i dag som hertiginna, men också att få ha med min man – igen – på plats.

1361Att få se detta Naturum stå här färdigt, är väldigt, väldigt roligt. Det har varit en lång process, ja. Men välbehövlig, uppenbarligen! För resultatet är magnifikt.

Hertiginneparet av Västergötland ställde sig på Victoriahusets balkong, vilken vetter mot slottet och Vänern och slog i de sista spikarna. Kronprinsessan Victoria gjorde en segergest alltmedan fanfaren ljöd.

Se videoklipp och fler bilder nedan! (ja, min hand skakar lite i klippet men jag frös)

1343

1352

1357

1360

1370

1372

1374

1387

1390

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.