Svensk-nederländska släktskap

willrrm

I svenska medier har flera gånger påtalats hur goda relationer den nye nederländske kungen har med svenska kronprinsessan Victoria. Men hur är de egentligen släkt?

Egentligen är de både fem- och sexmänningar – och säkert mer ändå. Det närmaste släktskapet kommer sig av att den svenska prinsessan Sibylla var sondotter till Helena av Waldeck och Pyrmont. Denna var i sin tur yngre syster till prinsessan Emma av samma ätt, som gifte sig med kung Vilhelm III av Nederländerna och blev mormors mormor till den nytillträdde regenten, Willem-Alexander.

En av Helenas och Emmas mostrar var Sophia av Nassau, som blev drottning av Sverige och farfars farfars mor till kronprinsessan Victoria. Därav är Victoria och Willem-Alexander också sexmänningar.

En annan svensk-holländsk koppling är prinsessan Louise av Nederländerna, som gifte sig med kung Karl XV av Sverige och Norge. Detta par är, fastän de satt på Sveriges tron, inte anfäder till den svenska kungafamiljen, men väl till de danska, norska, belgiska och luxemburgska kungliga husen. Louises farbror var nämnde Vilhelm III av Nederländerna – mormors morfar till Willem-Alexander.

Skärmdump: Nederländska hovet

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.