Kungaparet fiskade i Falkenberg

DSCN9709Ett uppstartat projekt för att rädda laxbeståndet i Falkenberg lockade dit den miljöintresserade kungen. Tillsammans med drottning Silvia ställde han sig på bron och fiskade.

I samband med att kungen firar fyrtio år på tronen reser han och drottning Silvia runt i de 21 länen och möter Sveriges befolkning. Nu i veckan avverkas Halland, Skåne och Blekinge, och på dagens kalender stod alltså Halland. Det mest uppmärksammade besöket under torsdagen var garanterat köpcentret Gekås i Ullared, inte minst känt från TV, men för min del nöjde jag mig med att vara på plats när kungaparet kom till Laxbron i Falkenberg.

DSCN9741Här, vid Hertingsforsen, upplever man att laxbeståndet hotas av det närbelägna kraftverket. Därför har man påbörjat det så kallade Hertingprojektet, i vilket man planerar att återställa vattenvägar för laxen. I väntan på Kungaparet kom jag i samspråk med Eva, som också hade kommit dit för att se kungligheterna.

På deras Eriksgata för trettio år sen, åt de lunch här på Hertinggården. Det hänger fortfarande ett fotografi med deras porträtt i matsalen, berättade hon.

DSCN9734När klockan hade hunnit bli tre svängde en stor gul buss med etiketten ”Asige buss” nerför den mycket smala grusvägen som leder fram till Laxbron vid Ätran. Ur den steg kung Carl Gustaf och drottning Silvia, deras entourage samt det officiella Halland. På plats framför det vårvackra Ätran berättade förvaltningschef Bengt Orsander om sportfisket i älven och bjöd sedan Kungaparet att prova fiskelyckan på den så kallade Laxbron. Någon lycka blev det väl inte tal om – ett av fiskespöna fastnade i en gren – men alla parter verkade glada ändå.

Vi får komma tillbaka en annan gång, sa Drottningen.

När hon åter var på fast mark fick hon ta emot våriga blommor och tillsammans med Kungen ”inspekterade” hon några skolbarns alster. Därefter var Falkenbergsvisiten till ända och det blev till att sätta sig i den påskgula bussen igen.  Den tog dem till Halmstad, där länsbesöket så småningom avrundades.

DSCN9650

DSCN9684

DSCN9674

DSCN9706

DSCN9698

DSCN9697

DSCN9732

DSCN9740

DSCN9745

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.