Prinsessan Lilian

Prinsessan Lilian 1915-2013

Prinsessan Lilian avled på söndagseftermiddagen, 97 år gammal.

Hon var den frånskilda gruvarbetardottern från Wales som blev prinsessa av Sverige. Den 7 december 1976 blev Lilian, född Lillian May Davies 1915, efter 33 års förhållande med prins Bertil av Sverige, medlem i den Kungliga familjen – och en mycket omtyckt sådan. Men vägen dit var långt ifrån självklar.

Det faktum hon var en ”enskild mans dotter” i ett läge när prins Bertils äldre bror, arvprins Gustaf Adolf, avlidit och övriga bröder genom sina giftermål med tillika icke-kungliga förlorat sina platser i den svenska tronföljden, blev det omöjligt för paret att gifta sig. Länge betraktades Lilian med viss misstro av prinsens familj, men efterhand stod det klart att de båda var oskiljaktiga. Kungafamiljen betraktade visserligen mrs Craig (som hon efter sitt äktenskap med Ivan Craig hette), som Bertils hustru, men gamle kung Gustaf VI Adolf kunde omöjligen tillåta dem gifta sig. Vid hans storslagna 90-årsfest i november 1972 var emellertid Lilian inbjuden och att hon bar den så kallade Laurel Leaf-tiaran – ett arv från prins Bertils mor – gjorde att det inte rådde något som helst tvivel om att hon räknades till familjen.

Min far var kanske lite gammalmodig när det gällde moralfrågor. Men han tyckte mycket om Lilian, och vi besökte honom ofta. Både på Stockholms slott, på Drottningholm och på Sofiero”, berättade prins Bertil i intervjuboken ”Prins Bertil berättar”.  När kungen sedan gick bort 1973 var det säkert några som höjde på ögonbrynen när hans efterkommande lämnade Helsingborgs lasarett. Det var sönerna Sigvard och Carl Johan som kom ut med sina respektive hustrur och så prins Bertil med sin Lilian vid sin sida.

När den nye kungen förlovade sig med Silvia Sommerlath 1976 kunde äntligen hans farbror gifta sig med sin kärlek sedan 33 år tillbaka.

Efter giftermålet har allt blivit mycket lättare, nu när Lilian kan följa med på alla mina resor. Hon är dessutom så representativ, trevlig och lättpratad att jag knappast längre kan förstå hur jag tidigare har kunnat klara mig utan hennes hjälp”, berättade prins Bertil vidare.

Inte bara i prinsparets hertigdöme Halland gjorde sig prinsessan Lilian mycket omtyckt. Med sin enkelhet och omvittnade humor gjorde hon sig till en av Kungliga husets mest uppskattade personer. Även inom Kungafamiljen var hon älskad; särskilt nära stod hon drottning Silvia och de tre kungabarnen.
Genom åren har hon flitigt bistått sin make vid de allra flesta tillställningar. Efter att ha blivit änka 1997, fortsatte prinsessan att utföra uppdrag i prins Bertils anda, exempelvis idrottsrelaterade sådana. Med stigande ålder och vacklande hälsa drog sig dock prinsessan Lilian allt mer tillbaka i hemmet i Djurgården och det var också här hon stilla avled på söndagseftermiddagen, enligt Kungahusets hemsida.

Jag hoppas svenskarna vill acceptera mig, sa prinsessan i samband med förlovningen 1976. Den förhoppningen infriades, kan man konstatera.

Foto: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.