Drottning Beatrix – avgår med flaggan i topp

I går kväll meddelade som bekant Nederländernas drottning Beatrix att hon abdikerar den 30 april, på Drottningdagen.

beaDrottning Beatrix har under sin 33-åriga regeringstid, som få andra europeiska regenter, kunnat skilja på sin roll som Nederländernas statsöverhuvud och försvarare av monarkin, och sitt privatliv. Hon har genom åren hållit en förhållandevis låg profil – hon ger mycket sällan intervjuer och är, till skillnad från företrädarna, noga med att betona att hennes roll är symbolisk och samlande, snarare än politisk. I början av 1990-talet uttalade hon sig om sitt uppdrag:

Ett mycket större bekymmer har alltid varit: klarar jag mig bra, kan jag bli bättre, gör jag vad som förväntas av mig, skadar jag någon, kan jag verkligen säga så?

Trots att rollen som nederländsk monark innebär att vara förbunden till neutralitet, är det långt ifrån så att regenten saknar politiskt inflytande. Till skillnad från den svenske kungen (som förresten är hennes brylling) signerar hon alla regeringsbeslut, och träffar premiärministern varje vecka för att hålla sig uppdaterad. Tillsammans med ministrarna är hon dessutom en del av regeringen.  Det här har naturligtvis varit föremål för kritik, men den breda massan anser att hon med sin plats i kabinettet är ett väl fungerande språkrör för folket och landets olika socialgrupper.

Populär är hon, drottning Beatrix. Flera har det senaste dygnet kunnat konstatera att hon avgår med flaggan i topp. Men det började långt ifrån lovande.

Drottning Beatrix bröllop.När hon förlovade sig med den tyske diplomaten Claus von Amsberg 1965, framkom det att han under 1930-talet hade varit medlem i bland annat Hitler-Jugend, och bröllopsförberedelserna präglades av starka protester från nederländskt håll. Det kastades till och med en rökbomb runt bröllopsvagnen. Monarkins stöd sjönk, och det lär ha sagts att ”Prinsessan Beatrix blir den sista regenten”. Det blev det inte, vet vi nu. Prins Claes blev sedermera en av Nederländernas mest uppskattade kungligheter, mycket tack vare sina stora sociala insatser.

Med ett stort engagemang inför sin uppgift som drottning har även Beatrix erövrat folkets gunst. ”En ikon för Nederländerna”, kallade premiärminister Mark Rutte henne i går.

Drottningen har varit där för oss i såväl goda som dåliga tider.

Prins Willem-Alexander och Drottning Beatrix.Drottning Beatrix, född 1938, blev drottning av Nederländerna den 30 april 1980 då hennes mor, drottning Juliana, abdikerade. Hon har sönerna prins Willem-Alexander, 45, Prins Friso, 44, och prins Constantijn, 43, med maken prins Claus, som gick bort 2002. När hon nu lämnar över till äldste sonen (bilden), som blir den förste kungen i Nederländerna på 123 år, får hon själv titeln ”Hennes Kunglig Höghet Prinsessan Beatrix, Prinsessa av Oranien-Nassau, Prinsessa av Lippe-Biesterfeld” – samma titlar hon bar innan sitt trontillträde 1980.

Foto: Het Koninklijk Huis, Youtube, Johannes

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.