Ett 1700-talsbröllop

Strax innan jul 2012 offentliggjorde prinsessan Madeleine sitt och Christopher O’Neills bröllopsdatum: dem 8 juni 2013

levene kyrkaNu kring jul är det 250 år sedan ett annat – och av förklarliga skäl betydligt mindre uppmärksammat – brudpar, ingick äktenskap. Det var den 28-årige Andreas Thoresson i västgötska Levene som 1762 gifte sig med nio år yngre pigan Maria Larsdotter (till vänster Levene kyrka). Tiden från frieriet till själva giftermålet var på den tiden präglat av en mängd olika processer som ofta tog sin början när en ung kvinna av sin familj bedömdes som giftasvuxen – det vill säga när hon var närmare tjugo år. Hade hon inte redan någon som kunde anses som en lämplig tillkommande, tog familjen hjälp av en så kallad böneman som tog reda på passande äktenskapskandidater. Den här metoden användes naturligtvis endast i allmogens högre skikt.

När så slutligen paret var sammanfogade (vilket sätt det nu än skett på) var det dags för trolovningen, där fästfolkets familj också skulle vara närvarande. Ringväxling var bland bondebefolkningen sällsynt; om fästmannen var romantiskt lagd kunde han skänka sin tilltänkta en schal eller liknande.

I trakten där Andreas och Maria levde fanns det även några oskrivna regler kring lysningen för att äktenskapslyckan skulle bestå. Den fick inte ske i adventstid (vårt par lystes det för i november, strax före advent) och inte heller vid fastan. När lysningsprocessen väl var avklarad skulle den blivande bruden tillsammans med en väninna eller en syster ”gå fästemö”, alltså gå från gård till gård och samla in lysningsgåvor.

andreas thoresson och brita larsdotter gifta 1762 i levene - KopiaAndreas Thoresson och hans hustru gifte sig dagarna efter jul. Det var en ganska praktisk och inte särskilt ovanlig lösning, eftersom det då fanns mat och dryck i överflöd i hemmet. Just överflödet av brännvin vid dessa tillfällen bekymrade staten och bara några år efter Andreas och Marias bröllop blev Sveriges alla socknar ålagda att begränsa detta ”syndiga överflöd”.

Bröllop, som börjat den ena dagen, slutas dagen näst därefter senast kl. 10 om aftonen”. Överträdelser straffades med vite, men den ”allra närmaste närmaste av släkten och långväga främmande [tillåtes] något längre kvarbliva.” (ur beslut fattat av Håle socken 1767).

Hur gick det då för Andreas Thoresson och Maria Larsdotter? Jo, äktenskapet varade i över fyrtio år och resulterade i fem barn. 1806 och 1807 dog de, 72 respektive 64 år gamla.

Slutligen: GOD JUL!

Foto: Västergötlands museum

Annons

2 kommentarer

  1. Kære Johannes.
    Jeg er en af dem, der har læst din blogg siden 2009 – og jeg takker for dine mange fine portrætter af kongelige med de mange oplysninger, billeder og historiske data. Og ikke mindst er jeg glad for, at de stadigvæk er tilgængelige: Tusind tak! Vil forøvrigt anbefale dig at sende link/kopi til et
    institut/museum med interesse for historiske beskrivelser.
    Bedste hilsener fra Kirsten R.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.