Ametistdiademet på Nobel

madeleine nobel 12

Det blev ett – för prinsessan Madeleine – helt nytt huvudsmycke som plockades fram till dagens Nobelfestligheter. Inte heller är Ametistgarnityret, vilket diademet är en del av, ett i Nobelsammanhang återkommande smycke.

Första gången garnityret över huvud taget användes som diadem var på drottning Silvia, under hennes första tid som drottning. Men på Nobelfesten var det kungens syster prinsessan Désirée som först bar smycket, i början av 1980-talet (se bild här). Prinsessan Désirée återanvände ametisterna trettio år senare, vid kronprinsessan Victorias bröllop.

silvia 1986Drottning Silvia själv använde diademet 1986 och det är faktiskt senaste gången vi har fått se det på Nobelprisutdelningen med efterföljande bankett. Däremot har drottningen burit smycket flera gånger på kungens privata middag för Nobelpristagarna den 11 december, bland annat 1984 och 1991.

victoria 2009Även om inte tiaran har plockats fram så mycket till Nobel, har andra delar av ametistgarnityret synts desto mer. Så sent som 2009 bar kronprinsessan Victoria tillhörande örhängen och halsband.

Läs mer om garnityret i kommentarsfältet nedan!

Skärmdump: SVT

Annons

4 kommentarer

  1. De här ametisterna är jätteroliga, det halsband som kronprinsessan hade 2009 är egentligen två armband som är sammansatta (eller om man ska vara riktigt noga är det femton länkar som går att koppla isär och använda på massor av olika sätt). Diademet är ju ett halsband från början.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.