Utländska kungligheter på Nobelfesten

Genom åren har flera utländska kungligheter deltagit vid Nobelfestligheterna i Stockholm och gett festligheterna extra glans.

Nobelfestligheterna är något som drar till sig uppmärksamhet från hela världen varje år. Den svenska (och norska) kungafamiljens närvaro vid evenemanget bidrar därtill till att man förknippar den i och för sig privata tillställningen med de nordiska länderna, vilket genererar mycket positiv uppmärksamhet.

Det är därför inte konstigt att även några kungligheter från utlandet genom åren har varit med vid Nobelprisfestligheterna. Till denna skara hör bland annat prinsessan Margaretha av Danmark. Hon var född prinsessa av Sverige år 1899 (dotter till prins Carl och prinsessan Ingeborg), men dansk kunglighet i och med sitt giftermål med prins Axel av Danmark år 1919. Under 1960- och 70 talet, efter sin makes död, slöt hon upp vid sin kusin och gode vän kung Gustaf VI Adolfs sida vid Nobelfesten varje år. Vid det laget hade det blivit tunt med damer i de kungliga leden i Sverige.

Prinsessan Benedikte

1975 var både drottning Margrethe och prins Henrik med tillsammans med den unge svenske kungen. Ännu en dansk prinsessa har faktiskt varit med, faktiskt så sent som 2002. Då var det drottning Margrethes syster prinsessan Benedikte det handlade om, som fick ersätta kusinen prinsessan Christina som bordsdam till litteraturpristagaren, detta år den ungerske författaren Imre Kertész. Med prinsessan kom maken prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg. 1993 anslöt sig systersonen kronprins Frederik till sina svenska släktingar i Stockholm, och fick talmannen till bordet.

Storhertigparet av Luxemburg

Många har kanske också storhertigparet av Luxemburg i minnet. De var på plats vid festligheterna 2011, eftersom medicinpristagaren var just luxemburgare.

Det har funnits lite mer långväga kungliga gäster i anslutning till Nobelfirandet. Med anledning av den spanske litteraturpristagaren Camilo José Cela 1989 var Spaniens prins Felipe närvarande vid kungens privata middag på slottet den 11 december det året. För att inte tala om den saudiarabiske prins Sultan Bin Abdul-Aziz som deltog vid banketten 1985. Han fick prinsessan Lilian till bordet det året.

Även prins Willem-Alexander av Oranien, snart kung av Nederländerna, har deltagit vid Nobelprisfestligheterna, ledsagad av sin vän kronprinsessan Victoria”, berättade en läsare 2013.

Bettina Bernadotte

Nämnas bör också det tyska syskon- tillika greveparet Bettina och Björn Bernadotte af Wisborg göras, som under varje Nobelbankett försöker locka till sig samtliga nobelpristagare till evenemanget ”Nobelpristagarna på Lindau” , där nobelpristagarna får möjlighet att träffa unga forskare. Projektet startades 1951 av syskonens far, den framlidne Lennart Bernadotte, men traditionen lever kvar än i dag.

Foto: Nobelprize.org, ANP, SVT

Annons

En kommentar

  1. Även prins Willem-Alexander av Oranien, snart kung av Nederländerna, har deltagit vid Nobelprisfestligheterna, ledsagad av sin vän kronprinsessan Victoria.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.