Utländska kungligheter på Nobelfesten

Med anledning av Nobeldagen, tänkte jag passa på att lägga upp ett inlägg från min gamla blogg om utländska kungligheters närvaro vid de svenska Nobelfestligheterna. För inte är det bara rojala européer som har trotsat den bitande nordiska midvinterkylan…
Nobelfestligheterna är något som drar till sig uppmärksamhet från hela världen varje år. Den svenska (och norska) kungafamiljens närvaro vid evenemanget bidrar därtill till att man förknippar den i och för sig privata tillställningen med just Sverige (och Norge), vilket naturligtvis ger en mängd PR till vårt land.

Prinsessan MargarethaDet är därför inte konstigt att även några kungligheter från utlandet genom åren har bevistat Nobelprisutdelningen. Till denna skara hör bland annat prinsessan Margaretha av Danmark. Hon var född prinsessa av Sverige år 1899 (dotter till prins Carl och prinsessan Ingeborg), men dansk kunglighet i och med sitt giftermål med prins Axel av Danmark år 1919.
Under 1960- och 70 talet, efter sin makes död, slöt hon upp vid sin kusin och gode vän kung Gustaf VI Adolfs sida, vid Nobelfesten varje år.

1Prinsessan Benedikte975 var både drottning Margrethe och prins Henrik med tillsammans med den unge svenske kungen. Ännu en dansk prinsessa har faktiskt närvarat, faktiskt så sent som 2002. Då var det drottning Margrethes syster prinsessan Benedikte det handlade om, som fick ersätta kusinen prinsessan Christina som bordsdam till litteraturpristagaren, detta år den ungerske författaren Imre Kertész. Med prinsessan kom maken prins Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Storhertigparet av LuxemburgMånga har kanske också storhertigparet av Luxemburg i minnet. De var på plats vid fjolårets festligheter, eftersom medicinpristagaren var just luxemburgare.

Men det har även funnits lite mer långväga kungliga gäster i anslutning till Nobelfirandet. Jag har för mig att det var med anledning av den spanske litteraturpristagaren Camilo José Cela 1989, som Spaniens prins Felipe närvarade vid kungens privata middag på slottet den 11 december det året.
För att inte tala om den saudiarabiske prins Sultan Bin Abdul-Aziz som deltog vid banketten 1985. Han fick prinsessan Lilian till bordet det året.

Bettina BernadotteNämnas bör också det tyska syskon- tillika greveparet Bettina och Björn Bernadotte af Wisborg göras, som under varje Nobelbankett försöker locka till sig samtliga nobelpristagare till ”Nobelpristagarna på Lindau” , där nobelpristagarna får möjlighet att träffa unga forskare. Projektet startades 1951 av syskonens far, den framlidne Lennart Bernadotte, men traditionen fortlever alltså än i dag.

Foto: Nobelprize.org, ANP, SVT

En kommentar

  1. Även prins Willem-Alexander av Oranien, snart kung av Nederländerna, har deltagit vid Nobelprisfestligheterna, ledsagad av sin vän kronprinsessan Victoria.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.