Bernadotteättens äldsta död

Av ätten Bernadottes 200 år på Sveriges tron fick Dagmar von Arbin, död den 22 december, uppleva drygt hälften. ”En epok är över”, säger hovets informationschef.

Grevinnan Dagmar Ebba Märtha Marianne Bernadotte af Wisborg föddes 1916 som äldsta dotter till greve Carl Bernadotte av Wisborg i hans första äktenskap med Marianne De Geer. Farfar var prins Oscar Bernadotte, bror till kung Gustaf V.

Dagmar von Arbin har alltid stått nära sina kungliga släktingar. Om kungens far prins Gustaf Adolf har hon berättat: Han läste på Uppsala och kom då och då ut till oss, då vi bodde på godset Frötuna. Han var alltid snäll mot mig.” Hon var senare brudtärna på hans bröllop i Coburg med prinsessan Sibylla.

19 år gammal presenterades hon vid hovet och fick högtidligt niga för prinsessorna Sibylla, Ingeborg och Ingrid iklädd sin farmor prinsessan Ebba Bernadottes släp.

Bara 20 år gammal stod hon själv brud när hon vigdes med officieren Nils-Magnus von Arbin (1910-1985). De bosatte sig på Tångestad utanför Norrköping och fick fem döttrar, däribland den kända festarrangören Marianne Flach (1937-2006). Familjen levde även en period i London, där Nils-Magnus var attaché. De sista åren levde Dagmar på ett hem i Nockeby.

Dagmar von Arbin bibehöll även på ålderns höst kontakten med de kungliga släktingarna. Hon var god vän med prinsessan Lilian och greve Carl Johan Bernadotte (vars andra fru hon var kusin med). De senaste åren var hon en frekvent gäst på kungliga bröllop och dop; så sent som 2018 närvarade hon vid prinsessan Adriennes dopceremoni.

I familjekretsen är hon varmt ihågkommen. ”Mamma var ju en stark, varm och underbar mamma”, berättar dottern Cathrine för Expressen.

En epok är över. Dagmar von Arbin fick ett långt och innehållsrikt liv i över 103 år, skriver hovets presschef Margareta Thorgren.

Skärmdumpsfoto: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.