Victoria och Bettina i mörkt på Nobel

Kronprinsessan Victoria är redan omskriven för sin storslagna Selam Fessahaye-klänning. En annan som valde dova toner vid kvällens Nobelfestligheter är släktingen Bettina Bernadotte.

Grevinnan Bettina är syssling till kung Carl Gustaf och dotter till blomstergreven på Mainau, Lennart Bernadotte (1909-2004) i hans andra äktenskap med Sonja Haunz. Lennart tog 1951 initiativ till möten mellan Nobelpristagare och studenter i tyska Lindau, en tradition som fortlever ännu idag. Tillsammans med sin man Philipp Haug bjuder hon i samband med varje Nobelbankett in pristagarna till Lindau. Träffen äger rum i augusti.

På huvudet har Bettina ett privat diadem, som lär vara ett omgjort halsband ur familjens samling. Det är ett av två som hon brukar använda; det andra är något äldre och skapat av Gustaf V:s manschettknappar. Liksom varje år bär hon även ett miniatyrporträtt av anfadern Karl XIV Johan. Se bild (från tidigare år) på diademet och porträttet här.

Foto: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.