Madeleines favorit – det försvunna smycket

Det gångna decenniet har inneburit flera omtumlande händelser i den kungliga världen. Till de trevligare hör återkomsten av ett förlorat diadem. I kväll ser vi det på prinsessan Madeleine.

Smycket, i rysk kokoshnikmodell med topaser inramat av briljanter, gavs från början i bröllopsgåva till kronprinsessan Margareta 1905 av hennes föräldrar. Hon bar det inte så frekvent men det gjorde däremot hennes svärdotter prinsessan Sibylla, ofta i Nobelsammanhang. 1964 fick prinsessan Margaretha diademet i lysningsgåva och använde det vid högtidliga tillfällen fram till 1990-talet.

I ett drygt decennium sågs sedan inte skymten av smycket. Det började spekuleras att det var sålt. Bernadottebibliotekets Göran Alm meddelade visserligen 2009 att det fortfarande var i prinsessan Margarethas ägo, men det var inte förrän vid kronprinsessbröllopet året därpå som det återsågs, på den äldsta Hagaprinsessan.

Sedan dess har Prinsessan Sibyllas akvamarindiadem, som det numera kallas, synts till ofta. Diademet förvaras sedan en tid i Stockholm, av säkerhetsskäl. Prinsessan Madeleine bar det vid Nobel 2015, och det var då första gången på femtio år någon använde det i Nobelsammanhang. Även om smycket även har prytt kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina, är det tydligt att det har blivit en favorit hos prinsessan Madeleine, och syns numera på officiella bilder av henne. Vid kvällens Nobelfestligheter är det dags igen. Hon kompletteras av prinsessan Sofia, som nu låtit montera turkoser till sitt privata diadem; en bröllopsgåva av kungaparet.

Akvamarinsmycket på Nobel genom åren:

Foto: SVT

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.