Kung Harald av Norge 80 år

kung-harald-80
Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff.

Idag fyller Norges kung Harald V 80 år.

Det officiella firandet sker först i maj, då den norska regeringen bjuder till stor middag för både kungen och drottningen, som båda fyller 80 i år. Själva födelsedagen tillbringas utomlands. ”Jag är inte så fäst vid födelsedagar. Det är kanske naturligt, sade kungen för några år sedan.

– Jag tänkte alltid att de som var 80 var urgamla, men jag känner mig inte urgammal själv. Ålder är bara en siffra, berättade han nyligen för Norsk Telegrambyrå (NTB).

Kronprins Olav och kronprinsessan Märtha med sina tre barn Ragnhild, Astrid och Harald på 1930-talet.
Kronprinsparet Olav och  Märtha med sina tre barn Ragnhild, Astrid och Harald.

Kung Haralds födelse den 21 februari 1937 var verkligen en historisk händelse. Han är den förste kungen på 567 år som är född i Norge. Hans föräldrar var det norska kronprinsparet Olav (född i Danmark som prins Alexander) och Märtha (född svensk prinsessa). Farmor, drottning Maud, som avled året efter Haralds födelse var dotter till den brittiske kungen Edward VII, vilket gör Harald till syssling med den brittiska drottningen.

Att efterträda någon är aldrig lätt, speciellt inte i kung Haralds fall: föregångaren Olav V var  ”folkekongen” med hela det norska folket. Harald gjorde sig trots det ganska snart efter trontillträdet populär bland allmänheten. I kontrast till sin auktoritäre far ”av den gamla skolan” har han beskrivits som ”mjuk och trevlig”. Har det kommit någon kritik, har det möjligen varit att han är lite färglös.

En enorm tillgång har kungen naturligtvis haft i sin fru, drottning Sonja. Med sin omvittnade noggrannhet och sin fingertoppskänsla har hon visat sig vara ett perfekt stöd för kungen. Men det var långt ifrån självklart att de skulle få varandra. Kung Olav befarade att monarkin skulle ta skada av att en borgerligt född kvinna – och därtill norsk – gifte in sig i kungafamiljen. Därför dröjde det nio år innan kung Olav kunde ge sin tillåtelse till ett äktenskap paret emellan. Både kung Harald och drottning Sonja har i efterhand antytt att de flera gånger tvivlade på att de någonsin skulle få gifta sig.

kongepar-kronprinspar
Kronprinsparet och Kungaparet. Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff

Paret fick i vilket fall två barn: prinsessan Märtha Louise (1971) och kronprins Haakon (1973). Prinsessan Märtha Louise står numera utanför kungahuset och det är istället kronprinsen med hustru Mette-Marit som stöttar kungaparet med representativa uppdrag. ”Vi är fyra stycken i ett team”, förklarar kungen i NTB-intervjun. ”Vi jobbar nära varandra, har många möten och pratar ofta ihop oss. Detta är en ordning som jag själv har infört och som jag saknade då jag var kronprins.

Häromdagen släpptes en opinionsundersökning på uppdrag av NRK, som visade att 81 procent av den norska befolkningen vill ha kvar monarkin. I en intervju som gjordes av NTB inför 80-årsdagen, berättade kung Harald att det inte är aktuellt för honom att göra som sina kollegor på kontinenten, och abdikera.

– Jag svor en ed som för mig gäller livet ut.

fd378f8a7fc9c90a3c42ed9c6d308fda58a02d8b959e7
Kung Harald väntar med sitt 80-årsfirande. Men så sent som den 12 februari hölls ett annat födelsedagsfirande på Slottet, för kungens syster prinsessan Astrid, som fyllde 85 år. Hon har genom alla år varit en aktiv del av kungahuset och var Norges första dam 1954-1968. Bilden är från hennes firande och visar kronprinsparet, prinsessan Astrid och kungaparet. Foto: Morten Brun/Det kongelige hoff.
Annons

3 kommentarer

 1. Kung Haralds syster här ovan, heter Ragnhild- inte Astrid. Astrid hette den svenska prinsessa som blev drottning i Belgien genom sitt giftermål med kung Leopold, hon var dotter till prins Carl och prinsessan Ingeborg i Sverige.

  Gilla

  • Hej och tack för din kommentar!

   Kung Harald har två systrar: prinsessan Ragnhild, fru Lorentzen (1930-2012) och prinsessan Astrid, fru Ferner (f.1932). Den senare syns på den sista gruppbilden.

   Gilla

 2. Hej!
  Fråga – söker på Maud 1952 så kommer endast Drottning Maud fram med familj/bakgrund.
  Anledning till sökn. – Sam, Greta Nermark/Johansson, Sunne Sverige hade handskrivet brev från 1952 där hon ska transporteras till Tyskland. Brevet gäller ett barn helt klart och är skrivet på tyska.Samma år 1952 transporterades från Lissabon, Portugal ”den som erinner om”/liknar Sam Amon – obs ej Sam Nermark/Johansson, till Bergen-Belsen. Brevet är på tyska och fanns även det tidigare hos Sam, Greta Nermark. Fler tyska brev fanns hos dem, från samma tid ungefär. Vet ni vem denna Maud är? (Sam, Greta Nermark är ökända med sin familj/släkt.)
  MVH

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.