Hubertus?

PrinsCarlPhilip_PrinsessanSofia_FotoKungahuset.seTheRoyalCourtSwedenPrins Alexander Erik Hubertus Bertil, Hertig av Södermanland. Kungligt! Stiligt! Men var kommer namnet Hubertus ifrån?

Först och främst kan man hitta namnet hos Kungens själv: Carl Gustaf Folke Hubertus. Han fick det i sin tur från sin morbror, prins Hubertus av Sachsen-Coburg-Gotha (1909-1943), prinsessan Sibyllas favoritbror.

Det skilde bara ett år mellan prins Hubertus och prinsessan Sibylla och de beskrevs av sin samtid som oskiljaktiga. Uppväxten var sluten och i mångt och mycket hänvisad till barnkammaren, vilket säkerligen förstärkte vänskapen mellan de båda syskonen.

hubsibI vuxen ålder anslöt sig prins Hubertus till den tyska armén, och under kriget flög han i Luftwaffe på östfronten. November 1943, i det som skulle blivit hans sista flygning innan omplacering, sköts hans plan ner i ukrainska Mosty, och prinsen omkom 34 år gammal. Ingrid ”Nenne” Björnberg skriver om händelsen: ”På eftermiddagen kom prinsessan [Sibylla] in i det rum bredvid barnkammaren där jag flyttat in med Christina, och tog upp sitt barn i famnen. Sedan satt hon länge med det lilla mjuka knytet i knät och grät. Jag glömmer aldrig den synen, det gjorde mig så oändligt ont om henne.”

Prinsessan Sibyllas son Carl Gustaf fick tre år senare namnet Hubertus och i dag är det hans egen sonson som får föra vidare namnet. Även i familjen Sachsen-Coburg-Gotha finns namnet ännu i dag representerat, på tronföljaren prins Hubertus (född 1975). Svenska prinsessan Birgittas yngste son, icke att förglömma, har också Hubertus som tilltalsnamn.

Foto: Kungahuset.se, Hertigfamiljen Sachsen-Coburg-Gotha

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.