Drottning Mathilde är ”Ers Majestät”, inte ”Madame”

mathildeFör någon vecka sedan gick det belgiska hovet ut med att den nya belgiska drottningen bör tituleras ”Ers Majestät”, i stället för det tidigare gängse ”Madame”.

Anledningen uppges vara att Belgien i nuläget har tre drottningar: änkedrottningen Fabiola, drottning Paola som är hustru till den i somras avgående kung Albert, och så drottning Mathilde. Av artighet till den sista är det därför lämpligt att hon, i egenskap av den regerande kungens fru, tilltalas ”Ers Majestät”. Tidigare har tituleringen för de belgiska drottningarna uteslutande varit ”Madame”, utom när de nämnts tillsammans med sina män (Deras Majestäter) och när de nämnts i tredje person; detta enligt den belgiske historikern Francis Balace.

När man betänker att alla idag resterande monarkier i Europa har kunnat överleva på grund av att de tvingats modernisera sig – en slags eftergift till det omgivande samhället – kan man bara konstatera att det belgiska kungahuset nu väljer att göra på totalt motsatt sätt. Monarkin på 2010-talet fungerar när den balanserar mellan vanlighet och upphöjdhet, men när statschefen och vederbörandes familj understryker sin kungliga position på detta sätt, blir det problem.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.