Prinsessorna valde liv och make i utlandet

Prinsessan Madeleines och Christopher O’Neills förlovning på torsdagen leder tankarna tillbaka till ett annat par: prinsessan Margaretha och John Ambler.

Född och uppvuxen i London, har den 38-årige finansmannen Christopher O’Neill en liknande bakrund som engelsmannen John Ambler (1924-2008), gift med Madeleines faster, prinsessan Margaretha. Deras förlovning ägde rum i februari 1964 och det var, liksom i dag, en ny bekantskap för det svenska folket som presenterades.

Den i London bosatte Ambler var några år äldre än Margaretha och hade vid tiden för förlovningen hunnit etablera sig som affärsman och åkare.                                     – Jag är den stoltaste mannen i England, sade han.

Bara tre månader senare gifte de sig och prinsessan Margarethas representationsupdrag blev allt färre. Hon valde kort och gott ett privat liv i England – något som många tror att också Madeleine kommer göra, men i hennes fall i USA.

En väsentlig skillnad finns dock de två prinsessorna emellan. Prinsessan Madeleine ingår i den svenska tronföljden och kommer därför, hur privat hon än vill vara, förbli en officiell representant för Sverige.

Foto: Ewa-Marie Rundquist/Kungl. Hovstaterna

Annons

6 kommentarer

 1. ‘Fanns det formella skäl för gamle kungen att neka prins Bertil att gifta sig med enskild mäns dotter?

  B 86

  Gilla

  • Hej Brita!

   Det faktum att prinsen vid ett giftermål skulle förlora arvsrätten till kronan i ett läge då det rådde ”akut prinsbrist”, var huvudskälet som var formellt avgörande för Kungens nekande. Det behövdes helt enkelt en stand-in, något som prins Bertil själv har bekräftat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.